Dron Skylark VTOL s elektrickým pohonom. Zdroj: Futurearmy.sk
ModernizáciaObrana a bezpečnosťTechnika a výzbroj OS SRVojenská technika

Elbit Systems by mohol vyrábať drony na Slovensku

Jedným z prekvapení veľtrhu IDEB 2024 bola prítomnosť firmy Elbit Systems na spoločnom stánku ZTS Špeciál a ďalších firiem z Dubnice nad Váhom. Elbit Systems je najväčšia spoločnosť obranného priemyslu v Izraeli a jeden z popredných výrobcov a exportérov bezpilotných prostriedkov na svete. A práve na výrobe a údržbe dronov by mohla izraelská firma so ZTS Špeciál spolupracovať.

Na podrobnosti o tejto spolupráci sme sa opýtali Omera Franka zo spoločnosti Elbit Systems. „Pre nás v Elbite to nie je také prekvapenie, pretože so ZTS kooperujeme už dlhé roky. Na poli bezpilotných prostriedkov však teraz chceme asistovať Slovensku. Nezačíname od nuly, chceme prísť s 30 rokmi skúseností, ktoré máme v Elbite. Chceme podporiť ZTS a Slovensko, aby si dokázali vyrábať bezpilotné prostriedky a do istej miery mali schopnosti, aby splnili všetky požiadavky, ktoré majú vaše vzdušné i pozemné sily,“ povedal nám Omer Frank. Do úvahy pripadá výroba a údržba bezpilotných prostriedkov u nás, čím by sa Slovensko stalo nezávislé od dodávok zo zahraničia.

Spoločnosť Elbit Systems je podľa O. Franka pripravená spolupracovať aj v iných oblastiach, no v súčasnosti sa hlavné rozhovory vedú o dronoch. Je to logické – vo svetle toho, čo sa deje na Ukrajine, teraz všetky armády sveta chcú mať vo svojom arzenáli drony a vyčkávaciu muníciu. A Elbit Systems ako jediná firma na svete ponúka ozbrojeným silám komplexné portfólio dronov od miniatúrnych prenosných cez taktické až po prostriedky z kategórie MALE (Medium-Altitude Long-Endurance, čiže drony pre stredné výšky s dlhou výdržou vo vzduchu). Veľkou výhodou je, že vo svojich rodinách systémov (Hermes či Skylark) ponúka subsystémy v rôznych kategóriách. Tie tak môžu v oblastiach pozemného riadenia, dátového spojenia či operačného softwaru využívať rovnakých operátorov aj náhradné diely, Pre zákazníkov to znamená úsporu nákladov.

Na Slovensku sa už používa dron Skylark. Na veľtrhu IDEB 2024 teraz Elbit Systems predstavil jeho elektrickú verziu s kolmým štartom a pristátím Skylark VTOL. „V posledných rokoch narástol dopyt po dronoch so schopnosťou vertikálneho štartu a pristátie, pretože mnohé ozbrojené sily chcú pri nasadení, napríklad v lese, jednoducho vypustiť a opäť prijať bezpilotný prostriedok bez toho, aby na to potrebovali otvorený priestor alebo iné zariadenia na jeho štart a pristátie. To im zjednodušuje život,“ povedal nám Omer Frank. V tomto prípade bol dron Skylark upravený pridaním rámov pod krídla, ktoré nesú vertikálne pôsobiace vrtule. Skylark VTOL je navyše podľa O. Franka unikátny v tom, že je iba elektrický. „Je veľmi tichý, malý a nenápadný, a teda vhodný pre misie, pri ktorých nechcete, aby nepriateľ vedel, že ste mu nad hlavou a zbierate spravodajské informácie,“ dodal s tým, že aj dron Skylark, ktorý už používame, aj nový Skylark VTOL, môže ovládať ten istý vyškolený operátor.

O. Frank potvrdil, že Elbit Systems vedie rozhovory so slovenským ministerstvom obrany o podpore všetkých potrieb od malých dronov a vyčkávacej munície až po veľké stroje. „Je teraz na rozhodnutí ministerstva, aké druhy bezpilotných prostriedkov sú vhodné pre potreby Slovenska. My vieme podporiť všetky kategórie,“ uzavrel.

Model dronu Hermes 900 na veľtrhu IDEB 2024. Skutočný stroj má rozpätie 15 metrov.
Zdroj: Futurearmy.sk

Drony pritom nemusia slúžiť len na vojenské účely. Najnovšie napríklad Hermes 900 tejto firmy zachraňoval životy pri povodniach v Brazílii. Vo vzduchu môže vydržať celé hodiny, dokonca viac ako deň. Pri striedaní dronov možno neustále pokrývať nejaké územie, na ktorom došlo k prírodnej katastrofe, alebo sa hľadá napríklad stratený človek v lese. Dron môže niesť prístroje pre elektronický prieskum, ktoré nájdu telefón hľadanej osoby. Elektrooptické prístroje môžu nájsť ľudí s termálne kamery môžu zistiť požiare alebo ľudí, ktorí prežili. Cez komunikačné prístroje to bezpilotný prostriedok oznámi helikoptéram a tie môžu pomôcť. V Brazílii sa takto podarilo zachrániť viac ako 40 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *