PR články & Špeciálne spolupráceVojenská technika

Vďaka Božene sme prežili všetci

„Za životy vďačíme Božene.“ Tvrdí prezident Združenia UN – Veteran Slovakia Štefan Jangl. Členmi združenia sú neaktívni aj aktívni vojaci, aj občianski zamestnanci, ktorí slúžili v misii či operácii pod mandátom OSN. Jangl je povolaním pyrotechnik a odborník na nástražné systémy. Osobne pôsobil v bývalej Juhoslávii 3 roky, pričom ženijnému práporu mierových síl OSN zvanému SLOVENGBAT (Slovak Engineer Battalion) sám velil 1 a pol roka. Pod prápor patrilo v rokoch 1993-1998 približne 600 slovenských ženistov v rámci misií UNPROFOR a UNTAES. Boli zodpovední za odmínovacie aktivity, údržbu ciest či výstavbu mostov. Nezomrel ani jeden z nich.

Slovenská technológia, ktorá zachraňuje životy

Veliteľ slovenského ženijného práporu v misii UNTAES podplukovník Štefan Jangl (vpravo) rokuje začiatkom roka 1998 priamo vedľa zamínovaných ciest a polí o pomoci pri odmínovaní v prospech občanov so starostom obce Gaboš v chorvátskom regióne Východné Slavónsko.
Foto Pavol Vitko

Pracovali sme v Bosne a Hercegovine, Chorvátsku či vo Východnej Slavónii, Baránii a Srieme. Míny boli doslova všade. Nachádzali sme ich aj na cintorínoch medzi hrobmi. Obrovský podiel na tom, že žiadny z členov nášho práporu nezomrel má práve Božena. Ide o rokmi vylepšovanú slovenskú technológiu, ktorú sme vymysleli výborne. Boženy nám veľmi pomohli, nemali sme ani jedno úmrtie,” povedal pre Futurearmy.sk Jangl.

Jangl sa v bývalej Juhoslávii stretol aj s konštruktérom Boženy. Pracovali tam ešte len s vývojovým modelom a potom už s Boženami 1 a 2, ktoré sa postupne zdokonaľovali. Konštruktér bol s nimi na poli, práce sledoval a odstraňoval nedostatky. Slovákom sa aj s pomocou odmínovačov Božena podarilo na misiách odmínovať státisíce metrov štvorcových plochy.

Odmínovací komplet Božena slovenská ženisti využívali aj v misii UNMEE v africkej Eritrei. Foto Pavol Vitko, 2002

Od mín čistili mínové polia, ktoré vznikli medzi bojovými stranami konfliktu. Čistili však aj v zastavaných oblastiach, keďže Božena je podľa Jangla výborný prostriedok aj do tohto terénu, keďže sa dokáže k budovám priblížiť na dotyk.

Veliteľ slovenského ženijného práporu v misii UNTAES podplukovník Štefan Jangl (vpravo) v začiatkom roka 1998 prezentuje slovenskému novinárovi Pavlovi Vitkovi niektoré z mín a iných výbušnín, ktoré v misii UNPROFOR v chorvátskom regióne Východné Slavónsko likvidovali slovenskí ženisti. Od 15. januára 1996 do februára 1998 v misii UNTAES preverili ručne a strojovo pomocou kompletov Božena vyše dvoch miliónov štvorcových plochy 160 kilometrov ciest.

Slováci od mája zbierajú peniaze v zbierke www.darcekpreputina.eu s názvom Nie je to hra na odmínovací systém Božena 5 pre ukrajinských hasičov v chersonskej oblasti. Zamínované sú obrovské časti územia Ukrajiny. Ohrození sú najmä civilní obyvatelia, ktorých už zomreli kvôli mínam stovky. Nevybuchnutá munícia obsahujúca ťažké kovy tiež znamená výraznú záťaž pre životné prostredie.

2009 Afganistan – Odmínovanie pomocou systému Božena. Foto Pavol Vitko

Jangl si je istý , že Boženy Ukrajincom pomôžu. Odmínovanie Ukrajiny môže trvať dlhé roky. “Božena chráni životy. Nasmerujete ju kam treba a fyzicky v nej nesedíte. Vývojom prekoná stále viac výbušniny. Preto si myslím, že Božena pomôže pri likvidácii protipechotných aj protitankových mín, všade kde sa už nebojuje a buduje sa mier. Držím vám palce pri zbierke.“

Veliteľ slovenského ženijného práporu v misii UNTAES podplukovník Štefan Jangl začiatkom roka 1998 pred jedným z mostov, ktorý podstavili slovenskí ženisti. Foto Pavol Vitko

Zdroj Foto: Pavol Vitko (redakcia Futurearmy.sk veľmi pekne ďakuje autorovi fotografií a šéfredaktorovi časopisu Obrana Pavlovi Vitkovi za jeho fotografie k článku).
Článok vychádza v rámci partnerstva s projektom Darček pre Putina, www.darcekpreputina.eu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *