Zdroj: ZSU
Ukrajina sa bráni

Sumár udalostí minulého týždňa na ukrajinskom fronte

1. Ruský postup pokračuje

Situácia na fronte sa zhoršuje každým dňom. Aj vďaka chybe ukrajinských obrancov sa ruským vojskám podarilo na začiatku minulého týždňa obsadiť obec Očeretyne severozápadne od Avdijivky. Vrazili tak klin do ukrajinskej obrany a odvtedy sa ho snažia využiť. Podľa posledných informácií tam nasadili už štyri brigády. Ukrajinci sa ich zas snažia všemožne zastaviť, trpia však nedostatkom munície. Rusi, naopak, využívajú to, že Ukrajincom chýbajú aj rakety do systémov Patriot a bombardujú ukrajinské pozície množstvom ťažkých leteckých bômb.

Rusi sa snažia využiť čas do príchodu americkej pomoci aj pri meste Časiv Jar západne od Bachmutu. Masívne bombardujú ukrajinské pozície a snažia sa mesto obísť zo severu aj z juhu.

2. Čo zasiahli Rusi a čo Ukrajinci

Pri úderoch v tyle nepriateľa bol opäť badateľný veľký rozdiel pri výbere cieľov na oboch stranách. Rusi napríklad v priebehu minulého týždňa zasiahli psychiatrickú nemocnicu v Charkove a televíznu vežu tamtiež. Vysielač sa v strede zlomil a zrútil. Pri údere na Odesu bolo v 22 domoch poškodených alebo zničených 58 bytov. V noci na štvrtok ruské rakety ťažko poškodili štyri elektrárne. Od začiatku vojny zasiahli Rusi ukrajinské elektrárne už 180-krát.

Naproti tomu útočili Ukrajinci najmä na ruskú palivovú infraštruktúru a protivzdušnú obranu. V priebehu minulého týždňa boli zasiahnuté tri rafinérie a sklad paliva pri Smolensku, kde malo zhorieť 26-tisíc kubických metrov pohonných hmôt. Poškodený bol aj priemyselný areál v Lipecku. Drony útočili na vojenské letisko pri Krasnodare a rakety ATACMS zas trafili pozíciu protivzdušnej obrany na Tarchankutskom polostrove na Kryme.

3. Vrtuľové lietadlá proti dronom

Na ukrajinskej oblohe sa začali odohrávať vzdušné súboje ako z prvej svetovej vojny. Proti ruským dronom totiž nasadili cvičné lietadlá Jak-52. Je to omnoho vhodnejšie ako použitie prúdových stíhačiek, ktoré majú oproti pomalým dronom obrovský nadbytok rýchlosti. Vrtuľový Jak-52 má maximálnu rýchlosť 285 km/h a oveľa lepšie sa tak prispôsobí rýchlosti dronov. Napríklad prieskumný Orlan-10 dosahuje maximálne 150 km/h a kamikadze dron Shahed-136 má rýchlosť 185 km/h.

Cvičný Jak-52. Na boku je rozmazané miesto, kde je pravdepodobne umiestnený guľomet ovládaný druhým členom posádky. Zdroj: ZSU

Jak-52 nemá v pôvodnej cvičnej verzii žiadnu výzbroj. Zdá sa, že Ukrajinci ho upravili tak, že druhý člen posádky ovláda zo zadného kokpitu pohyblivý guľomet mieriaci do boku. Ide o značnú improvizáciu. V tejto súvislosti sa objavili úvahy o tom, že brazílske turbovrtuľové lietadlo Embraer EMB 314 Super Tucano je ideálne na tento účel. Nesie totiž v krídlach dva guľomety kalibru 12,7 mm a má aj závesníky na rakety Sidewinder. Ukrajina ich v minulosti naozaj chcela kúpiť, no brazílska vláda ich opakovane odmietla predať. USA dodávali stroje Super Tucano pod označením A-29 do Afganistanu, no ostalo im ich len niekoľko kusov.

4. Americké nákupy v Kazachstane

USA kúpili v Kazachstane 81 lietadiel sovietskej výroby. Ide o stroje zo 70. a 80. rokov minulého storočia, ktoré kazašské letectvo vyradilo, pretože sa snaží modernizovať svoju flotilu. Sú medzi nimi stíhačky MiG-29 a MiG-31 a stíhacie bombardéry MiG-27 a Su-24. Predpokladá sa, že Spojené štáty dodajú tieto lietadlá Ukrajine. Časť z nich sa možno pokúsia opraviť, väčšina ale poslúži len na náhradné diely. Možno ich tiež použiť ako klamné ciele pre ruské rakety. Súdiac podľa ceny totiž neboli v dobrom stave. USA za ne zaplatili okolo 20-tisíc dolárov za kus.

Kazachstan je historicky blízkym spojencom Kremľa. Po ruskej invázii na Ukrajinu však čoraz užšie spolupracuje so Západom (ale i s Čínou). Dá sa očakávať, že tento predaj lietadiel Moskvu veľmi nepoteší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *