Ilustarčná snímka izraelskej protivzdušnej obrany v akcii. Zdroj: Israeli Defense Ministry
Nezaradené

Irán spustil dronový a raketový útok na Izrael

Došlo k eskalácii, ktorej sa všetci obávali už od 7. októbra minulého roku. Palestínske teroristické hnutie Hamas vtedy uskutočnilo útok na juh Izraela. Židovský štát odvtedy neprestajne bombarduje Pásmo Gazy a spustil tam aj pozemnú operáciu. Výsledkom sú tisíce mŕtvych. Do konfliktu sa teraz zapojil Irán.

Teherán dva týždne zvažoval svoju reakciu na útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku. V prvý aprílový deň tam zomrelo viacero vysokých veliteľov iránskych revolučných gárd. K útoku sa nikto neprihlásil, no predpokladá sa, že za ním stál Izrael. Teherán sa teraz rozhodol reagovať priamym útokom na Izrael – čo je eskalácia, ktorej sa všetci obávali. Americký prezident Joe Biden opakovane varoval Irán pred takýmto krokom a nariadil rozmiestnenie amerických lodí tak, aby mohli na útok reagovať.

Irán v noci zo soboty na nedeľu vypustil desiatky dronov. Vzdušný priestor viacerých krajín na Blízkom východe bol uzavretý. Izraelská protivzdušná obrana v čase písania týchto riadkov potvrdila, že útok prebieha. Dronom potrvá niekoľko hodín, kým dosiahnu izraelské územie. Obrana židovského štátu má viacero vrstiev a tvoria ju systémy rôzneho dosahu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že „obrana je pripravená na všetky scenáre, a to defenzívne aj ofenzívne“. To naznačuje, že tento odvetný kolotoč sa tak skoro nezastaví a konflikt bude ďalej eskalovať.

Krátko po polnoci prišla správa iránskej agentúry IRNA, že na Izrael vypustili aj prvú vlnu balistických rakiet. Väčšina iránskych typov má dosah 500 až 700 km a do Izraela teda nedoletia. Iba najsilnejší typ Shahab 3 s dosahom 2000 km je schopný Izrael zasiahnuť. Otázkou ale je, či Irán nezapojí do útoku aj svojich spojencov Húsiov v Jemene a svoje milície v Sýrii. Tie môžu zasiahnuť Izrael z menšej vzdialenosti. Konflikt by tak ale hrozil rozvinutím v úplnú regionálnu vojnu.

Je to vôbec prvýkrát v histórii, kedy Irán zaútočil priamo na izraelské územie. O vývoji situácie vás budeme ďalej informovať.

Aktualizácia 14. 4. o 6.00

Je potvrdené, že Irán použil okolo 300 dronov, striel s plochou dráhou letu a balistických rakiet. Časť bola vypustená spojencami Iránu či jeho milíciami v iných štátoch. Drvivú väčšinu projektilov Izrael zostrelil – aj s pomocou USA, ktoré do oblasti vyslali viacero torpédoborcov určených na boj s balistickými raketami. Izraelská armáda špecificky spomenula použitie systému Arrow, ktorý je určený práve na ničenie balistických rakiet vo veľkej výške.

Spôsobené škody sú minimálne. V beduínskej oblasti bolo črepinami zostrelenej rakety zranené 10-ročné dievča. Zasiahnutá bola aj vojenská základňa na juhu Izraela, ktorá utrpela mierne škody na infraštruktúre. BBC priniesla reportáž z Tela Avivu, kde ostali bary otvorené aj počas útoku a ich zákazníci to označili za „bežnú noc“.

Dôležitá bude teraz reakcia Izraela. Ten požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa začne v nedeľu o 22.00 nášho času. Americký prezident Joe Biden tiež zvolal rokovanie krajín G7. Telefonoval aj s izraelským premiérom Netanjahuom a uistil ho o „železnej“ podpore USA pre židovský štát. Na druhej strane, Spojené štáty si určite želajú, aby sa konflikt ďalej neeskaloval.

Irán naznačil, že v útoku nechce pokračovať. Znamená to, že pokladá odvetu za zničenie svojho konzulátu v Damasku za vybavenú. Vzhľadom na to, že spôsobené škody sú len malé, Izrael sa môže uspokojiť s politickou reakciou. To by potvrdzovalo aj to, že najprv chce vec riešiť na pôde BR OSN. Ide však o prvý útok Iránu priamo na Izrael, a to aj s použitím balistických rakiet, čo v časti izraelských činiteľov určite vyvoláva aj potrebu vojenskej reakcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *