Húfnica BIA. Zdroj: KONŠTRUKTA-Defence
Obrana a bezpečnosťVojenská technika

Zuzana 2 v Brazílii neuspela, BIA v Malajzii áno

Slovenské samohybné húfnice boli vo finále dvoch tendrov na opačných koncoch sveta. Kým v Brazílii Zuzana 2 neuspela, v Malajzii sa novej húfnici BIA darilo lepšie.

V Brazílii súperila Zuzana 2 s húfnicami Caesar 6×6 francúzskej firmy Nexter, Atmos 6×6 izraelskej spoločnosti Elbit Systems a SH15 6×6 čínskeho výrobcu Norinco. Ako informoval server Army Recognition, brazílske ministerstvo obrany si ako dodávateľa 36 kolesových samohybných húfnic vybralo izraelskú firmu.

Zuzana 2. Zdroj: KONŠTRUKTA-Defence

Odôvodnenie výberu je však trochu zvláštne. Atmos podľa oficiálneho vyhlásenia uspel, pretože ponúka zvýšenú mobilitu vďaka podvozku nákladného auta a kompatibilitu so štandardným strelivom NATO kalibru 155 mm. Vyzdvihnutá bola aj rýchlosť streľby a pancierová ochrana posádky. Vysokú mobilitu vďaka podvozku nákladného auta však spĺňa aj Caesar. Rýchlosť streľby a ochranu posádky má Zuzana 2 minimálne rovnakú, ak nie lepšiu. A vyzdvihovať kaliber 155 mm nedáva žiadny zmysel, pretože ten majú všetky ponúkané húfnice rovnaký.

Možno sa teda len domnievať, že svoju rolu zohrali aj dodacie lehoty. Francúzsko chce celú tohtoročnú produkciu húfnic Caesar dodať Ukrajine, brazílska objednávka by teda nemala prioritu. A o tom, že výroba húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu naberá sklz, sme už informovali. Bolo by naivné predpokladať, že túto situáciu si potenciálni záujemcovia nevšimnú.

Náplasťou za prehru Zuzany 2 by však pre štátnu zbrojovku Konštrukta Defence mal byť úspech v Malajzii. Podľa informácií Hospodárskych novín by mala mať slovenská strana na tohtotýždňovom veľtrhu obrannej techniky Defence Services Asia defnitívne potvrdené, že Malajzia sa rozhodla nakúpiť húfnice BIA.

Oproti Zuzane 2 ide o odľahčené vozidlo na podvozku 6×6. Výzbroj tvorí 155 mm kanónová húfnica s dĺžkou hlavne 52 kalibrov. Maximálny dostrel pri použití špeciálnej munície presahuje 50 km. V prvej fáze by obchod s Malajziou mohol priniesť objednávku na 18 až 24 kusov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *