Tlačové správy

Nakupujeme delostreleckú muníciu pre Ukrajinu, zbierka pokračuje

Dnes 8. mája oslavujeme 79. výročie kapitulácie fašistického Nemecka, ktorá znamenala koniec Druhej svetovej vojny – najkrvavejšieho konfliktu v novodobých dejinách sveta. V čase, kedy v polarizovanej Európe rastú krajne pravicové strany a Ukrajina na fronte čelí akútnemu nedostatku munície, je dobré si uvedomiť, že mier, sloboda a demokracia nie sú automatické a večné, a že za ne treba bojovať každodennými rozhodnutiami. Napríklad aj odvahou prispieť na občiansku zbierku na muníciu pre napadnutý susedný štát, ktorému sa slovenská vláda obracia chrbtom.

Z vyzbieraných peňazí zo zbierky sa nakúpi 122mm munícia od českej zbrojovky STV Group Zdroj: Mier Ukrajine

Symbolicky práve dnes oznamujeme výbornú správu. Občianska zbierka Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda posielame my vďaka darom od vyše 65-tisíc darcov nakúpi delostreleckú muníciu za prvé 4 milióny eur.  Zabezpečenie úvodnej dodávky pre ukrajinskú armádu sa uskutoční v spolupráci s predstaviteľmi českej vládnej iniciatívy: „Chceli sme, aby sa Slovensko symbolicky pridalo k českej iniciatíve a to sa podarilo. Sme preto vďační za podporu, ktorú nám adresoval český premiér Petr Fiala aj ministerka obrany Jana Černochová. Správa o zbierke obletela svet a Slovensku vďaka masívnej podpore od našich darcov robí dobré meno v Európe, no osobitne na Ukrajine. Aj vďaka tejto zbierke Ukrajinci vnímajú, že stojíme spolu s nimi na správnej strane dejín a nebudeme považovaní za proruských zbabelcov, ale za spoľahlivých susedov pripravených pomôcť vojakom, ktorí bojujú aj za nás,“ hovorí Fedor Blaščák, jeden z iniciátorov zbierky. 

Nákup munície sa uskutoční vďaka Nadačnému fondu pre Ukrajinu, ktorý je so svojím projektom Darček pre Putina partnerom slovenskej občianskej zbierky. S pomocou českého rezortu obrany plánuje Nadačný fond od českej zbrojovky STV Group nakúpiť 2 692 kusov delostreleckých granátov kalibru 122mm. Munícia už bola vyrobená v závode Polička na Morave a je v skladoch výrobcu. „Ďakujeme STV Group za korektné rokovania. Vyberali sme podľa konkrétneho dopytu ukrajinskej strany, ktorá má aj o tento typ 122mm munície veľký záujem a bude použitá na obranu Ukrajiny,“ povedal Martin Ondráček z iniciatívy Dárek pro Putina. 

Ukrajinskí obrancovia prejavujú nesmiernu vďaku za postoj slovenských občanov, ktorí napriek rozhodnutiu slovenskej vlády nepripojiť sa k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu ukázali odvahu, a na slovenské pomery neuveriteľne rýchlo darovali viac ako 4 milióny eur na tento účel. “Delostrelecká munícia naším ozbrojeným silám na fronte veľmi chýba. Ešte raz chceme poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prispievajú do zbierky za ich podporu. Veľmi si to vážime a svedčia o tom aj mnohé poďakovania priamo z Ukrajiny, od zástupcov našej občianskej spoločnosti, ako aj od samotných vojakov z frontu,”  povedal Myroslav Kastran, veľvyslanec Ukrajiny v SR. 

Božena 5 je pripravená na odvoz

Okrem rýchleho nákupu prvej dodávky munície pre ukrajinských obrancov za 4 milióny eur máme aj ďalšiu dobrú správu. Mier Ukrajine a Darček pre Putina ako partneri presne pred rokom, 8. mája 2023, vyhlásili svoju prvú spoločnú zbierku pre Ukrajinu na slovenský odmínovač Božena 5. Na jeho výrobu prispelo vyše 7 300 darcov sumou vyše 650 000 eur.  Božena vyrobená vďaka peniazom od ľudí sa momentálne nachádza v krupinskom závode spoločnosti Way Industries. Aktívni vojaci v zálohe z Team4Ukraine aktuálne vybavujú všetky potrebné povolenia na jej prevoz na Ukrajinu. 

„Obe kampane sú dôkazom toho, že ľudia na Slovensku cítia spolupatričnosť a sú ochotní pomôcť Ukrajincom a Ukrajinkám, čo i len malým finančným darom, ktorý sa môže pretaviť do reálnej pomoci,“ hovorí Zuzana Suchová z platformy DONIO, ktorá je partnerom občianskej zbierky a podporovala aj výzvu na Boženu 5Pre kontinuitu týmto spôsobom poskytnutej pomoci Ukrajine je dôležité, aby občianska zbierka pokračovala, preto nie je časovo obmedzená, prispievať sa dá aj naďalej. Každé darované euro bude využité na nákup munície pre Ukrajinskú armádu. Ukrajina bráni nielen seba, ale aj Slovensko a našu i európsku slobodu. “Už stovky ľudí si nastavili pravidelné platby, ako pravidelnú podporu zbierky. Radi by sme vyzvali aj veľké firmy, aby prispeli a podporili brániacu sa Ukrajinu, ktorá je stále v náročnej situácii, pretože munícia sa jej pri frekvencii ruského ostreľovania rýchlo míňa,“ hovorí Zuzana Izsáková z OZ MIER UKRAJINE. 

Zbierka Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda posielame my v číslach*: 

41 hodín – vyzbieranie prvého milióna eur

64 eur – priemerný dar od jedného darcu/darkyne 

100 000 eur – najvyšší jednorazový dar od jedného darcu / darkyne

65 387  – počet darcov a darkýň, ktorí venovali financie na nákup munície

4 165 309eur  – darovaných za 22 dní 

* čísla aktualizované 8. 5. 2024  o 10:30

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *