Dodávka húfnic Zuzana 2 na Ukrajinu. Zdroj: MO SR
FutureArmyTVObrana a bezpečnosť

Slovensko nestíha vyrábať húfnice Zuzana 2 pre Ukrajinu

Nemecko, Nórsko a Dánsko v októbri 2022 objednali pre Ukrajinu 16 samohybných húfnic Zuzana 2 za 92 miliónov eur. Napriek tomu, že ide o lukratívnu zákazku pre štátnu firmu Konštrukta Defence a Ukrajina ich urgentne potrebuje, dodávky húfnic sú v sklze. Vlani v auguste boli odovzdané prvé dve, odvtedy ani jedna.

Poslanec SaS Juraj Krúpa a generál vo výslužbe Pavel Macko tvrdia, že v podniku Konštrukta Defence je vyrobených približne sedem podvozkov Zuzana 2, no chýbajú im hlavne. Tie vyrába ďalšia štátna firma ZTS Špeciál. Podľa nich však slovenská strana uprednostňuje českú húfnicu Dita, ktorú vyrába holding Michala Strnada.

Dita používa rovnakú hlaveň ako Zuzana 2 vyrábanú v ZTS Špeciál. Nedávno mala získať objednávku na 70 kusov pre Azerbajdžan. V tejto krajine bol krátko po nástupe do funkcie na rokovaniach aj minister obrany Robert Kaliňák. ZTS Špeciál teraz nestíha vyrábať hlavne a húfnice Zuzana 2 pre Ukrajinu musia čakať.

Denník N v tejto súvislosti oslovil riaditeľa skupiny DMD Miroslava Sima, pod ktorého spadá aj Konštrukta Defence aj ZTS Špeciál. Ten tvrdenia Krúpu a Macka kategoricky odmietol a vyhlásil, že slovenská strana ide presne podľa podpísaných zmlúv. Podľa neho je za prípadné omeškanie zodpovedný predchádzajúci riaditeľ firmy Konštrukta Alexadner Gurský, ktorý včas neobjednal hlavne v ZTS Špeciál. „Zmluvu na výrobu hlavní pre ukrajinské húfnice sme podpísali len vo februári tohto roka, tam hľadajte príčiny,“ citoval Sima Denník N.

Gurský však už predtým uviedol, že na hlavniach sa mali podieľať Ukrajinci, konkrétne Kramatorský závod ťažkého strojárstva (KZVV). Spoluprácu s nimi však Kaliňák po nástupe do funkcie utlmil. KZVV došla trpezlivosť a začal spolupracovať s francúzskou firmou Nexter Systems, ktorá vyrába húfnice Caesar. Preto sa zmluva so ZTS Špeciál podpísala až neskôr.

Otázne teraz je, či sa zvyšných štrnásť Zuzán 2 podarí dodať v dohodnutom termíne, čo je do konca tohto roka. Isté je len to, že slovenskému zbrojárskemu priemyslu uniká medzi prstami jedinečná príležitosť urobiť si meno v zahraničí. Na Ukrajine sa na úkor Zuzán 2 budú presadzovať húfnice Caesar, ktorých celá tohtoročná výroba má smerovať do Kyjeva. A možno sa tam na úkor našich zbraní presadia aj české húfnice Dita.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *