Nová čínska loď Typ 003 Fujian. Zdroj: CCTV
Vojenská technika

Čína má tretiu lietadlovú loď

Čína začala námorné skúšky svojej tretej lietadlovej lode Typ 003 Fujian, ktoré predstavuje výrazný technologický posun oproti predchádzajúcim dvom plavidlám. Ide o najväčšiu a najpokročilejšiu lietadlovú loď, akú kedy postavili mimo Spojených štátov amerických.

Prvú lietadlovú loď kúpila Čína v roku 2000 na Ukrajine. Išlo o nedokončené plavidlo Varjag sovietskej triedy Kuznecov. V roku 2001 loď, ktorá nemala namontovaný pohonný systém, odtiahli z Čierneho mora do Číny. Oficiálne sa z nej malo stať plávajúce kasíno v Macau. No čínski lodní stavitelia 10 rokov skúmali jej konštrukciu a učili sa, ako sa robia veľké lode tohto typu. V roku 2011 nosič lietadiel dokončili ako Typ 001 Liaoning.

Prvá čínska lietadlová loď LIaoning postavená na základe sovietskej lode triedy Kuznecov. Všimnite si skokanský mostík na prove.
Zdroj: mod,go,jp

Na základe tejto prvej lode, ktorá slúžila skôr na výcvik a rôzne skúšky, postavili Typ 002 Shandong, ktorá vstúpila do služby v roku 2019. Obe tieto plavidlá používali na uľahčenie štartu lietadiel tzv. skokanský mostík na prove. To obmedzuje kapacitu lietadiel i rýchlosť palubných operácií.

Nová loď Typ 003 Fujian už skokanský mostík nepoužíva. Má tri elektromagnetické katapulty. V americkom námorníctve používa elektromagnetické katapulty najnovšia lietadlová loď USS Gerald R. Ford. Predchádzajúce americké lode majú parné katapulty, ktorých rozsiahle potrubia zaberajú veľa miesta. Američania si od elektromagnetických katapultov sľubovali jednak uvoľnenie priestoru, ale aj vyššiu účinnosť a rýchlosť palubných operácií. Trvalo však niekoľko rokov, kým sa ich podarilo vyladiť a prekonať počiatočné problémy. Či „detskými chorobami“ trpia aj čínske elektromagnetické katapulty, sa ukáže teraz počas skúšobných plavieb.

Typ 003 Fujian sa k veľkosti a schopnostiam USS Gerald R. Ford vo viacerých ohľadoch približuje, no stále mierne zaostáva. Výtlak čínskej lode sa odhaduje na 85-tisíc ton, kým americká má 100-tisíc. Fujian unesie okolo 50 lietadiel a vrtuľníkov, Gerald R. Ford ich má na palube 75. Najväčší rozdiel je v pohonnom systéme. Všetky veľké americké lietadlové lode poháňa jadrový reaktor, vďaka čomu majú prakticky neobmedzený dosah. Fujian má klasické turbíny, ktoré dodávajú energiu elektrickým motorom a tie roztáčajú lodné skrutky.

Americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford.
Zdroj: US Navy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *