ExkluzívneModernizácia

Vyrábať podvozky pre húfnice Bia a Zuzana chce aj „Vlk“ z Vlkanovej

Slovenská firma Deftech, výrobca 4×4 obrnených vozidiel si trúfa byť konkurentom českého velikána Tatra pri výrobe podvozkov pre novú dubnickú samohybnú húfnicu 155mm Bia (6×6). Neskôr by dokonca „vlci“ chceli vyrábať podvozky aj pre jej staršiu a známejšiu sestru Zuzanu. Obe húfnice vyrába Konštrukta-Defence zo štátneho holdingu DMD group. Podvozky pod ich delostrelecké systémy dnes dodáva česká firma Tatra. Denník N v posledných týždňoch informoval o napätí v česko-slovenských zbrojárskych kruhoch, súvisiacim s podozreniami z priemyselnej špionáže. Vyslovil ich náčelník delostrelectva Ozbrojených síl SR Roman Bobaľ. Podľa neho mala firma z českého holdingu Czechoslovak group (CSG) odkopírovať niektoré časti húfnice Zuzana 2000 na svoj projekt Dita. Česká strana obvinenia kategoricky odmietla a označila ich za poškodzovanie dobrého mena.

Doterajší dodávateľ osvedčených tatrováckych podvozkov Tatra trucks a.s. patrí tiež do skupiny CSG. Z nedávneho vyjadrenia Konštrukty-defence nevyplýva, že by prípadný nový slovenský dodávateľ mal znamenať revanš. Už Svetová premiéra húfnice Bia na septombrovom veľtrhu DSEI v Londýne naznačila zameranie sa na viacerých dodávateľov podvozkov vrátane jedného slovenského. „V súčasnosti 155 mm Bia využíva najnovšiu sériu podvozkov od pôvodného dodávateľa podvozkov pre húfnice ZUZANA 2, ale na základe požiadaviek potenciálnych užívateľov sa pracuje na umiestnení 155 mm zbraňového systému na podvozok od iných výrobcov. Prípadných nových dodávateľov podvozkov nebudeme konkretizovať z dôvodu obchodného tajomstva, môžeme však uviesť, že jedným z výrobcov je čisto slovenská firma, ktorá nám navrhuje podvozok na mieru podľa našich požiadaviek, „ uviedla Konštrukta-Defence na svojom facebokovom profile počas DSEI.

Vlci“ z Vlkanovej: Sme schopní a pripravení
Slovenské húfnice sú dnes žiadaným artiklom nielen na Ukrajine, hovorí sa o ich možnej spoločnej výrobe na Ukrajine, už dnes tam majú servis. Zapojenie sa ďalšej slovenskej firmy do subdodávateľského reťazca Konštrukty-Defence by zvýšilo podiel slovenského obranného priemyslu na našich húfniciach. Deftech z Vlkanovej, ktorý vyrába 4×4 obrnené vozidlo Wolf ho na veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB vystavil hneď vedľa húfnice BIA. „Vlk“ z Vlkanovej bol defacto súčasťou výstavného priestoru Konštrukty-Defence.

Budú mať k sebe Wolf a BIA čoskoro ešte bližšie ako na výstave IDEB?

Matúš Luhový z Deftech-u, s ktorým sme sa na IDEB-e rozprávali potvrdil záujem dodávať podvozky pre Konštruktu-Defence na obe húfnice. Začať by chceli s Biou. „Sme schopní Konštrukte-Defence dodávať podvozky. V ďalšej fáze aj vo verzii 8×8,“ povedal Luhový, Firma s obratom 4 milióny eur sídliaca neďaleko Sliača svoje 4×4 obrnené vozidlá podľa Luhového dodáva na Ukrajinu a Ďaleký východ. Sú vraj lacnejší ako ich blízka konkurencia, a to vďaka tomu, že využívajú aj hotové americké komponenty. Do auta tiež nakupujú motor a prevodovku. V portfóliu majú ešte jednu obrnenú štvorkolku Hron.

Ministerstvo obrany SR nedávno rozhodlo o obstaraní amerických 160 kusov 4×4 vozidiel Oshkosh JLTV z fondov pre amerických spojencov. Generálny Náčelník generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko vtedy skonštatoval, že v skutočnosti by sme takýchto vozidiel potrebovali asi šesťkrát toľko. Vráťme sa teraz ale naspäť k našej téme – podvozky pre húfnice.

Črtajúcu sa spoluprácu medzi slovenskými firmami podporuje aj fakt, že Konštrukta-Defence, Deftech a ďalšia slovenská firma EVPÚ na výstave IDEB podpísali spoločné memorandum v oblasti spolupráce a vzájomnej koordinácii vývoja, výroby a predaja výrobkov obranného priemyslu.

Zdroj foto: Futurearmy.sk , Martin Martiš.

One thought on “Vyrábať podvozky pre húfnice Bia a Zuzana chce aj „Vlk“ z Vlkanovej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *