Začiatok výroby vozidiel Patria AMV XP na Slovensku. Zdroj: CSM Industry
ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SRVojenská technika

Slovensko rozbehlo vlastnú výrobu vozidiel Patria AMV XP

V roku 2022 Slovensko podpísalo dohodu s fínskou firmou Patria o nákupe 78 osemkolesových bojových vozidiel AMV XP. Súčasťou dohody bolo aj zapojenie slovenského obranného priemyslu na úrovni 40 percent z celého projektu. Tento podiel sa aktuálne podarilo ešte zvýšiť na takmer 43 percent. V týchto dňoch sa spustila domáca výroba týchto obrnených vozidiel.

Slovensko objednalo 60 kusov v bojovej verzii s diaľkovo ovládanou vežou TURRA 30 domácej výroby. Veža z podniku EVPÚ v Novej Dubnici nesie kanón GTS-30/N kalibru 30 mm. Ďalších 10 bude v zdravotníckej verzii a šesť kusov bude veliteľských. Prvých osem vozidiel sa má vyrobiť vo Fínsku s tým, že poslúžia ako technické vzory pre výrobu na Slovensku, kde zmontujú zvyšok. Prvý stroj bol dodaný na Slovensko v septembri minulého roka. Išlo o zdravotnícku verziu.

Začiatok výroby vozidiel Patria AMV XP na Slovensku.
Zdroj: CSM Industry

Spoločnosť CSM Industry z Tisovca sa teraz pochválila fotkami, na ktorých montujú korbu Patrie AMV XP vo svojich priestoroch. Správu prevzali aj viaceré zahraničné weby venujúce sa obrannému priemyslu. „Vysoko kvalitná výroba tejto špičkovej technológie je pre nás najvyššou prioritou. Sme hrdí na túto významnú výrobnú príležitosť a tiež na príležitosť prispieť k bezpečnosti našich ozbrojených síl a efektívnosti misií doma i v zahraničí,“ uviedla spoločnosť.

Všetkých 78 vozidiel by mali Ozbrojené sily SR prevziať do roku 2027. V bojovej verzii má trojčlennú posádku a môže prepravovať ďalších 8 až 12 pasažierov. S dieselovým motorom Scania dosahuje rýchlosť viac ako 100 km/h na ceste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *