Zameriavač na veži TURRA 30, ktorú tiež vyrába spoločnosť EVPÚ. Podobný vyrobí aj pre vozidlo CV90. Zdroj: Futurarmy.sk
ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SR

Spoločnosť EVPÚ dodá pre CV90 veliteľský zameriavač

Švédska spoločnosť BAE Systems Hägglunds (dcéra britskej zbrojárskej firmy BAE Systems) nadviazala viacero partnerstiev so slovenskými firmami, ktoré sa zapoja do výroby pásových bojových vozidiel pechoty CV90MkIV. Jednou z firiem, ktoré sa na tomto projekte podieľajú je EVPÚ z Novej Dubnice.

„S BAE Systems spolupracujeme už niekoľko rokov,“ povedal nám Michal Pavlík, generálny riaditeľ EVPÚ. Pre projekt CV90 firma pripravuje predovšetkým elektro-optický systém.„Na tomto vozidle by mal byť umiestnený náš multi-senzorový panoramatický veliteľský zameriavač,“ uviedol M. Pavlík. Tento zameriavač ponúka kombináciu senzorov a zaisťuje tak schopnosť systému vidieť vo všetkých poveternostných a svetelných podmienkach. Nachádzajú sa tu tri typy senzorov. Denná zoomovacia kamera s farebným a B/W módom, nočná chladená termovízna kamera a pre meranie vzdialenosti je využívaný oku bezpečný laserový diaľkomer.

Zameriavač na veži TURRA 30, ktorú tiež vyrába spoločnosť EVPÚ. Podobný vyrobí aj pre vozidlo CV90.
Zdroj: Futurarmy.sk

Nie je to však jediný prvok, ktorý v EVPÚ chystajú. „Okrem toho máme s BAE spoluprácu aj na konštrukčných prácach, čiže časti elementov vozidla budú skonštruované a s veľkou pravdepodobnosťou aj vyrábané na pôde EVPÚ,“ prezradil nám M. Pavlík. Toto všetko by malo priniesť aj rozšírenie výroby a viac pracovných miest na Považí. „Pevne verím, že je to len začiatok našej spolupráce. Momentálne sme ešte v prípravnej fáze, takže nejaký dopad na výrobu ešte v tomto momente nie je, ale do budúcnosti verím, že áno,“ uzavrel generálny riaditeľ EVPÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *