ModernizáciaTlačové správy

Na IDET 2023 sa predstavia aj inovatívne slovenské firmy

V rámci rekordného počtu vystavovateľov, ktorí sa predstavia na 17. ročníku medzinárodného veľtrhu IDET nebudú chýbať ani slovenské firmy. Má ísť o 5 spoločností, ktoré sa podľa organizátora v Brne objavia aj vďaka podpore Asociácie bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky a Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Prahe.

  • ARDACO predstaví plne škálovateľný systém Silentel pre bezpečnú komunikáciu.
  • SEC TECHNOLOGIES bude prezentovať diaľkový detektor Falcon 4G, ktorý vďaka unikátnej laserovej technológii dokáže na vzdialenosť 6 km zachytiť, identifikovať a kvantifikovať chemické látky s až 30-krát vyššou citlivosťou ako pasívne detektory.
  • NIXUS predstaví extrémne pevné nafukovacie vojenské stany.
  • Návštevníci si budú môcť vyskúšať aj hasiaceho robota využívajúceho umelú inteligenciu od spoločnosti Mraz Robotics
  • Vyskúšať bude možné aj letecký simulátor od spoločnosti VRM, ktorý uspel v tendri pre U.S. Air Force.

Vynechať by sme však z tejto partie nemali ani MSM Group, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti výroby delostreleckej munície a nedávno oznámila, že do svojich podnikov v Snine, Dubnici a Novákoch investuje 50 miliónov eur.

Veľtrhu IDET 2023 sa zúčastňuje rekordný počet firiem

Na brnenskom výstavisku sa od 24. do 26. mája 2023 uskutoční 17. ročník medzinárodného veľtrhu IDET, ktorý si tento rok pripomína 30 rokov od svojho prvého ročníka. Ide o významnú platformu pre prezentáciu českého obranného priemyslu a počas svojej existencie si veľtrh vybudoval prestížnu pozíciu v priestore NATO. Súčasne sa konajú aj veľtrhy PYROS a ISET, ktoré sa zameriavajú na prezentáciu požiarnej a bezpečnostnej techniky a služieb.

„Veľtrhu IDET sa tento rok zúčastňuje rekordný počet vystavovateľov. Výstavná plocha bola dlho dopredu vypredaná a na návštevníkov tak čaká kompletná prehliadka technológií z obranného a bezpečnostného priemyslu,“ uviedol Michalis Busios, riaditeľ veľtrhu IDET. Celkom sa tohtoročných bezpečnostných veľtrhov zúčastňuje 551 firiem z 29 krajín. Svoju ponuku budú prezentovať napríklad Agados, Aselsan, BAE SYSTEMS, CROY, CZECHOSLOVAK GROUP, Česká zbrojovka, e.sigma, Elbit Systems, EVP Defence, IAI – Israel Aerospace Industries, Lockheed Martin, L.P.P. holding, Nexter Systems, OMNIPOL, PRAGA-Export, Saab Technologies, SKUPINA, STV GROUP alebo SVOS. Chýbať nebudú ani štátne podniky LOM PRAHA, Vojenský technický ústav, Vojenský výskumný ústav a VOP CZ. Veľtrh ponúkne silnú účasť nemeckých firiem. Predstavia sa BDSV, Diehl Defence, Eurospike, Fischer Panda, Glenair, Karodur Wirkteller, Krauss-Maffei Wegmann, Mehler Vario System, Nachtsichttechnik Jahnke, Nicomatic, Northrop Grumman LITEF a Sepson. Vystavovatelia ďalej prídu napríklad z Francúzska, Indie, Talianska, Izraela, Japonska, Poľska, Rakúska, Spojených štátov amerických, Švédska, Turecka, Ukrajiny alebo Veľkej Británie.

„IDET je tiež dôležitým miestom pre nadväzovanie medzinárodnej spolupráce. Veľtrh navštívi množstvo zahraničných delegácií, napríklad z Argentíny, Brazílie, Bulharska, Egypta, Ghany, Izraela, Mexika, Nigérie, Pakistanu či Veľkej Británie,“ doplnil Busios.

Na IDET-e privítajú ukrajinskú zbrojársku asociáciu
Odborným partnerom veľtrhu IDET je tradične Asociácia obranného a bezpečnostného priemyslu Českej republiky (AOBP ČR). „Asociácia má na veľtrhu IDET ako už tradične spoločný stánok s partnerskou slovenskou asociáciou ZBOP a tento rok privítame aj partnerskú asociáciu z Ukrajiny. Mám veľkú radosť, že vďaka AOBP bude už druhýkrát na veľtrhu vystavovať množstvo začínajúcich a inovatívnych českých firiem, a to v rámci AOBP Start-up Innovation Pavilion. Tento rok to bude šesť start-upov. Ako spoluorganizátori veľtrhu zároveň budeme koordinovať účasť oficiálnych zahraničných delegácií na stánkoch českých firiem a tešiť sa môžete aj na spoločný odborný seminár organizovaný AOBP spolu s Českým optickým klastrom,“ povedal Jiří Hynek, prezident a výkonný riaditeľ Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu.

Expozícia Ministerstva obrany a Armády ČR ponúkne množstvo zaujímavých exponátov
Ministerstvo obrany a Armáda ČR sa tento rok predstaví s expozíciou, ktorá je tematicky zameraná na 30 rokov od založenia armády. Návštevníci uvidia rozdiel medzi staršou a novou technikou i vybavením, čo im umožní získať lepšiu predstavu o tom, ako sa armáda za posledných 30 rokov zmenila. Medzi vystavenými exponátmi budú napríklad protichemické vozidlo BRDM-2, ktoré bolo používané počas vojny v Zálive, a jeho moderný nástupca IVECO LOV CBRN. Záujemcovia uvidia tiež protilietadlové komplety STRELA S2-M a moderné RBS-70NG, veliteľsko-štábne vozidlo R-5M Bečva na podvozku BVP-1 a oproti nemu kolesové obrnené vozidlo veliteľsko-štábne TITUS. Na vonkajšej expozícii sa predstaví jeden z najnovších a najviac sledovaných prírastkov v rámci armádnej techniky, a to hlavný bojový tank Leopard 2A4, ktorý tu bude umiestnený hneď vedľa tanku T-72 M1. Z nových akvizícií budú na vonkajšej ploche vidieť aj mobilný rušič STARKOM na podvozku Tatra či 3D rádiolokátor MADR. Technologický pokrok bude ukázaný aj v expozícii ručných zbraní, kde budú vedľa seba vystavené najnovšie modely útočných pušiek BREN II, vrátane príslušenstva, a pôvodná československá SA vz. 58. Súčasťou vnútornej expozície budú aj vitríny ukazujúce vývoj uniforiem a výstrojných doplnkov českej armády za posledných 30 rokov.

CZECHOSLOVAK GROUP a TATRA TRUCKS – najväčšia expozícia zo všetkých vystavujúcich firiem
Firmy holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) a automobilka TATRA TRUCKS, ktorá je s ním úzko spojená, sú tradičnými vystavovateľmi na veľtrhu IDET. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch bude ich spoločná expozícia v pavilóne P a na vonkajšej ploche pri hale vôbec najväčšia zo všetkých vystavujúcich firiem. Svoje výrobky, služby a technologické novinky predstavia vedľa TATRA TRUCKS aj spoločnosti TATRA DEFENCIE VEHÍCLE, EXCALIBUR ARMY, RETIA, ELDIS, ČESKÉ LETECKÉ SERVISNÉ, MSM GROUP, KARBOX a EXCALIBUR INTERNATIONAL. TATRA TRUCKS do Brna na IDET privezie novinku v podobe kontajnerového nakladača na podvozku Tatra Phoenix s pancierovanou kabínou. V rámci súbežne sa konajúceho veľtrhu PYROS 2023 Tatra vo svetovej premiére odhalí novú generáciu modelového radu Tatra Force.

Ďalší kopřivnický podnik TATRA DEFENCE VEHICLE predstaví pancierované vozidlo TITUS vo verzii MKPP určenej pre českú armádu. Spoločnosť EXCALIBUR ARMY vystaví rad svojich vojenských vozidiel. Na stánku CSG budú k videniu napríklad samohybné húfnice Morana a Dita, ďalej to bude nové vyslobodzovacie a odsunové vozidlo Treva-30, obrnené vozidlá Patriot 4×4 a Pandur II 8×8 alebo ľahký komplet protivzdušnej obrany MR-2 Viktor. Firma RETIA prvýkrát predstaví nové protidronové riešenie ReCas s 3D radarom ReGuard.

GLOMEX MS vsádza na automobilovú techniku a systémy nočného videnia
Tuzemskou premiérou upraveného modelu Toyota Hilux Chamois sa spoločnosť GLOMEX Military Supplies uvedie na tohtoročnom veľtrhu IDET. Predstavia špeciálne vojenské automobily, najpokročilejšie systémy nočného videnia, vybavenie pre výsadkárov a príslušníkov špeciálnych síl. GLOMEX MS (súčasť holdingu SKUPINA a.s.) sa zameriava na bezpečnostný priemysel a služby, spolupracuje so spoločnosťou Lufthansa Technik, dodávateľom interiérov pre VIP a vládne lietadlá. Tiež sa zaoberá obchodom so špeciálnou technikou, disponuje výhradnými distribučnými právami renomovaných svetových výrobcov a poskytuje kompletné popredajné a servisné služby.

Partnerom veľtrhu IDET je Lockheed Martin
Spoločnosť Lockheed Martin je globálna bezpečnostná a letecká firma, ktorá sa zaoberá výskumom, návrhom, vývojom, výrobou, integráciou a údržbou pokročilých technologických systémov, výrobkov a služieb. Vďaka prevádzkovým jednotkám rozdeleným do rozsiahlych obchodných oblastí spolupracuje spoločnosť s viac ako 50 krajinami po celom svete, ktorým pomáha chrániť ich národné záujmy.

Start-up Innovation Pavilion aj Zlatý IDET
V spolupráci s Asociáciou obranného a bezpečnostného priemyslu Českej republiky sa po úspešnej premiére vráti projekt Start-up Innovation Pavilion, ktorý ponúkne možnosť zoznámiť sa s ponukou inovatívnych start-upov v oblasti obrany a bezpečnosti. Svoje riešenia predstaví A4 Conti, Agentúra pre podporu podnikania a investícií CzechInvest (TECH4LIFE Hub), ATHEX Technology, Grant Detection, OteSpace a SPACEKNOW. Chýbať nebude ani ocenenie Zlatý IDET pre najlepšie exponáty veľtrhu.

Terénny polygón a odborný sprievodný program
Lákadlom bezpečnostných veľtrhov je vonkajší IDET ARENA, teda terénny polygón pre dynamické ukážky vojenskej, hasičskej a policajnej techniky. Okrem polygónu je pripravovaný aj ďalší sprievodný program. Po celú dobu konania veľtrhu sa budú odohrávať dve významné konferencie – International Conference on Military Technology a International Conference Defence & Strategy.

Zdroj : Tlačová správa IDET 2023
Zdroj foto: Twitter VRM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *