Modernizácia

MSM group v SR zainvestuje do výroby munície 50 miliónov eur

Obrovská spotreba veľkokalibrovej munície pri obrane Ukrajiny nie je žiadnym tajomstvom. Delostrelectvo dokáže dennodenne spotrebovať obrovské množstvá nábojov. Muničné sklady sa však rozhodli viac naplniť aj ďalšie európske krajiny. Európska únia v marci rozhodla, že pre Kyiv vyčlení 2 miliardy eur na nákup a dodávku delostreleckej munície. Slovensko je jednou z krajín, ktoré majú na uspokojenie vysokého dopytu spôsobilosti a slovenský obranný priemysel zdá sa naozaj bude zo situácie profitovať. Holding MSM Group, slovenská časť priemyselno-technologického holdingu Czechoslovak Group prostredníctvom Hospodárskych novín ohlásila investície do svojich prevádzok za desiatky miliónov eur.

MSM Group potvrdzuje vysoké množstvo objednávok a informuje ako sa chystá reagovať, aby utíšil hlad po munícii pre tanky, delá či bojové vozidlá. Výrobné linky bežia na 100 percent. „Jedným z významných európskych muničných subjektov, ktorý do svojho výrobného zázemia aktuálne masívne investuje,  patrí aj slovenský holding MSM GROUP“, uvádzajú HN. MSM group muníciu rôznych druhov vyvíja, vyrába, modernizuje aj likviduje. Do jeho portfólia v oblasti výroby veľkokalibrovej munície patria spoločnosti ZVS holding, ktorú spoluvlastní so štátnym podnikom DMD Holding, VOP Nováky a španielska Fábrica de Municiones de Granada (FMG).

50 miliónov eur
Tieto fabriky majú už dnes plne vyťažené kapacity, preto do navýšenia výrobných kapacít týchto firiem a do rozšírenia ich technického zázemia putujú významné investície. Na rozvoj zázemia spoločnosti VOP Nováky a pobočiek ZVS holding v Dubnici a v Snine je vyčlenených 50 miliónov eur. VOP Nováky vyrába 122 milimetrovú muníciu pre raketové delostrelectvo, mínomety, cvičnú delostreleckú muníciu a zároveň sa špecializuje na zabezpečenie životného cyklu munície. Firma ZVS holding muničné portfólio dopĺňa o delostreleckú, tankovú a mínometnú muníciu a vyrába aj jej jednotlivé komponenty, ako napríklad iniciátory, zapaľovače a pyrotechnické slože. Vyššie uvedené investície sa použijú na navýšenie výrobných kapacít, nábor nových kvalifikovaných pracovníkov a na vylepšenie technického a technologického zázemia firiem„.

V Snine postavia halu, hľadajú ľudí
V pobočke ZVS holding v Snine sa z poskytnutých finančných prostriedkov vybuduje nová výrobná hala, ktorá má byť hotová do roku 2024. V tejto súvislosti už spoločnosť prijíma nových zamestnancov, ktorých počet sa z pôvodných 80 navýšil na 119. Cieľom je získať do výroby až 140 nových kvalifikovaných pracovníkov. Podobné využitie investícii plánujú aj vo VOP Nováky. Vďaka týmto krokom sa obe spoločnosti stanú významnými regionálnymi zamestnávateľmi a podporia ekonomický rozvoj a atraktivitu regiónov Považia, Hornej Nitry a Horného Zemplína.

V Španielsku počet zamestnancov za 3 roky narástol 5-násobne

Španielska Fábrica de Municiones de Granada (FMG) sa stala súčasťou holdingu MSM GROUP v roku 2020. Vtedy mala španielska firma iba 35 zamestnancov, dnes sa počet stálych pracovníkov zvýšil na 164 a zásadným spôsobom sa podarilo zvýšiť ekonomickú výkonnosť firmy. Primárnymi produktmi FMG sú tanková a delostrelecká munícia západného kalibru, komponenty pre strely Spike, Meteor a Mistral, mínometná munícia, vysoko výkonné jednozložkové prachy pre strelivo stredného kalibru, jedno a dvojzložkové prachy pre výrobu malokalibrovej munície a pyrotechnické vybavenie. FMG sa dnes podieľa na modernizačnom projekte protitankových striel Spike LR2 pre španielsku armádu. MSM Group avizuje, že aj do FMG zainvestuje 50 miliónov EUR. Tie majú smerovať do navýšenia existujúcich výrobných kapacít spoločnosti s cieľom uspokojiť dopyt po veľkokalibrovej munícii a takisto na navýšenie počtu zamestnancov a rozvoj technického zázemia spoločnosti.

Zdroj: HN Špeciál
Zdroj foto: MSM Group

One thought on “MSM group v SR zainvestuje do výroby munície 50 miliónov eur

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *