Modernizácia

Vozidlá 8×8 Patria budú väčšinovo vyrobené na Slovensku

Z plánovaných 76 vozidiel bude až 64 kompletne vyrobených na Slovensku, oznámilo Ministerstvo obrany SR.

Ďalšia etapa plánovanej modernizácie armády tak prinesie nové pracovné miesta do slovenských regiónov a investície do slovenského priemyslu. V Tisovci, v spoločnosti CSM Inudstry s.r.o., už začali s transferom technológie a rekonštrukciou haly určenej na montáž. Celková investícia do rekonštrukcie predstavuje 4 milióny eur, pričom 2 milióny poskytne priamo CSM Industry. Firma zároveň prijala prvých montážnikov a spustila duálne vzdelávanie v spolupráci s odbornými školami v Revúcej a Hnúšti.

Prvých 12 vozidiel Patria 8×8 bude vyrobených vo Fínsku. Výroba prvého kompletne slovenského vozdila sa spustí v septembri. Hlavným subkontraktorom bude spoločnosť KONŠTRUKTA-Defence z Dubnice nad Váhom, ktorá dodá podvozky.

Foto: MOSR

Okrem nej sa na výrobe budú podieľať aj ďalšie spoločnosti z Dubnice či Skalice. Celkovo bude až 60% komponentov vyrobených na Slovensku, čo je nové maximum. Minimálna hranica stanovená na 40% bude tak výrazne prekročená. Zmluvu o výrobe obranných vozidiel podpísali vlády SR a Fínska, ako aj spoločnosti Patria a KONŠTRUKTA-Defence v minulom roku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *