Modernizácia

Nakúpi ministerstvo obrany pušky M4 od zbrojára Kuracinu?

Vypísanie tendra na nákup útočných pušiek v rezorte obrany sa očakáva ešte do termínu parlamentných volieb. Fakt, že 5000 kusov zbraní M4 Slovensko plánuje získať cez americkú vojenskú pomoc je dlhšie známy.

Zvyšných 20 000 ks chce pre našich vojakov ministerstvo obrany SR obstarať cez tender. Autor komentárov v oblasti obrany Martin Kugla nedávno v texte „Naď ide robiť nákupy na poslednú chvíľu“ naznačuje, že slovenská firma Grand Power by v tendri mohla ponúknuť derivát tejto zbrane.

Kugla v komentári uviedol: „Keď na jeseň Naď navštívil továreň zbrojára Kuracinu, ktorý je známy svojimi krajne pravicovými názormi a podporou fašistov, bol to taký nečakaný krok (v minulosti proti sebe ostro útočili), že sa začalo špekulovať o nejakej dohode. Po pol roku ministerstvo oznamuje, že plánuje obstarať 5000 pušiek – priamym nákupom od Američanov a ďalších 20 000 obstarať tendrom. To nedáva zmysel, pre armádu nemá význam obstarávať dve rôzne pušky.  Ak by napríklad nešlo opäť o „pascu štandardizácie“. Od Američanov sa kúpi karabína M4 a v tendri sa zvýhodní výroba na Slovensku. Derivát M4 nedávno pribudol v portfóliu Kuracinovej firmy… ,“ píše Kugla v komentári pre SME.

Denník N v roku 2020 informoval o stretnutí zbrojára Jaroslava Kuracinu a ministra obrany Jaroslava Naďa, kde sa znormalizovali ich vzťahy. Urobili sme hrubú čiaru, komentoval stretnutie Kuracina s tým, že sa dištancoval aj od extrémizmu. Dovtedy boli ich vzťahy napäté. Kuracina kritizoval Naďa, že slovenského výrobcu prehliada a nakupuje nemecké samopaly. Kritiku šíril aj s pomocou kotlebovských a dezinformačných médií. Naď vtedy povedal, že ak sa Kuracina dištancuje od Kotlebu a prestane s týmto typom aktivít, preberie s ním spoluprácu.

Zdroj ilustračné foto: PEO M4 Carbine RAS, creative commons.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *