Izraelský radar zdroj: MOSR
Technika a výzbroj OS SR

Prvé radary z Izraela až v budúcom roku

O plánovanej ceste do Izraela a jej účelu sme na webe futurearmy.sk písali ešte 26.februára. Dnes ministerstvo obrany SR oficiálne potvrdilo, že v Izraeli sprevádzal premiéra Eduarda Hegera aj štátny tajomník Marián Majer. Ten počas vládnej návštevy absolvoval aj niekoľko niekoľko stretnutí s predstaviteľmi tamojšieho obranného priemyslu.

Jednou zo spoločností bola aj Elta/IAI, ktorá je výrobcom a dodavateľom radarov pre Ozbrojené sily SR. Niektoré ich časti už dnes vyrábajú, pod kontraktorským vedením Leteckých Opravovní Trenčín, aj slovenské firmy.

,,,Slovensko podpísalo v roku 2021 s Izraelom kontrakt na dodávku 17 ks tzv. prehľadových radarov, ktoré nahradia náš starý, dosluhujúci systém a poskytnú úplne novú úroveň ochrany nášho vzdušného priestoru,“ informovalo ministerstvo obrany na sociálnej sieti.

Prvé radary mali byť v rámci zmluvy dodané v apríli 2023. Ako vyplynulo z vyjadrení štátneho tajomníka Majera na jeho sociálnej sieti, termín sa posúva na začiatok roku 2024. Dodanie radarov je prvým základom pre dalšie odvetia ako je protivzdušná obrana , bezpilotné prostriedky či presne navádzanú muníciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *