Obrana a bezpečnosťTechnika a výzbroj OS SR

Kaliňák: Automatické pušky dodá ten, kto najviac zapojí slovenský priemysel

Minister obrany Robert Kaliňák avizuje tento rok vyhlásenie súťaže na útočné pušky pre Ozbrojené sily SR. Tvrdí, že budú uprednostnené ponuky s najväčším zastúpením slovenského priemyslu.

Pôvodný počet pušiek (5000), ktoré mali byť financované z fondu USA sa podľa ministra obrany výrazne znížil – boli podľa neho nahradené inými zariadeniami pre OS SR. Kaliňák nespresnil akými.

JLTV 4×4 (ľahké viacúčelové vozidlá) od firmy Oshkosh defense, ktoré sú tiež financované z fondu pre spojencov USA, sú už vo výrobe, takže k zmenám nepríde a naši vojaci budú používať 160 amerických “gazíkov”. 

Ako o alternatíve sa hovorilo o možnosti spoľahnúť sa v tejto veci na domácich výrobcov. Informovali sme nedávno, že Naď uprednostnil americké vozidlá, lebo našim chýbajú skúsenosti z reálneho boja. Zároveň práve ich nasadením v našej armáde by ich mohli získať. Druhá vec je, že slovenské vozidlá 4×4, ktoré by prichádzali do úvahy majú iný účel, sú ťažšie ako JLTV 4×4 (tzv kategória MRAP).  

Kaliňák však výber JLTV 4×4 považuje za chybu. Ako sám skonštatoval,“Určite by nám Spojené štáty ponúkli aj niečo iné, keby sme si vypýtali. Slovensko ich však nebude platiť, takže sa im využitie nájde.”

JLTV 4×4 (ľahké viacúčelové vozidlá) od Oshkosh defense

Ďalej bude pokračovať aj diskusia o ponuke vrtuľníkov Viper. „V našich OS SR sme dlhodobo úlohu útočných vrtuľníkov dávali do úzadia,“ načrtol s tým, že ich považuje za nadstavbu. Slovensko by tieto vrtuľníky dostalo so zľavou avšak ak by to bolo možné zdroje na ne by chcel využiť na inú techniku. 

Zdroj: TASR, Futurearmy.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *