ModernizáciaTechnika a výzbroj OS SR

MO SR má prekopať tender na 5.56mm pušky, žiadajú analytici

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) zhodnotil zámer Ministerstva obrany (MO) SR nakúpiť 21 000 útočných pušiek 5,56 milimetra s príslušenstvom s odhadovanými nákladmi 166 miliónov eur. Analytici radia prispôsobiť počty pušiek aktuálnemu počtu vojakov a realizovať dodávky využitím rámcovej zmluvy alebo opcie.

Stanovený počet zbraní vychádza z plánu ministerstva zvýšiť počet vojakov do roku 2035 na 22 000. Aktuálny stav vojakov je však dnes o tretinu nižší, teda približne 14 000. Do roku 2024 chcú toto číslo Ozbrojené sily SR zvýšiť o 20%.

Na ťahu bude nové vedenie ministerstva obrany, ktoré sa s argumentmi ÚHP k štúdii uskutočniteľnosti tendra na strelné zbrane čoskoro oboznámi. ÚHP chce aj detainejšie zdôvodnenie výberu kalibru 5.56 mm.

Ódorova vláda nedávno schválila zámer rezortu obrany ešte pod vedením Martina Sklenára obstarať 5000 útočných pušiek M4A1 značky Colt s príslušenstvom od iných amerických firiem v hodnote vyše 16 miliónov eur. Získali sme ich z amerických fondov FMF, ktorými Američania podporili spojencov pomáhajúcich Ukrajine.

Zdroje: Teraz.sk, Pravda.sk, Aktuality.sk, Futurearmy.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *