ExkluzívneFutureArmyTV

Ukrajinci vyrábajú v Košiciach drony. Prvé „made in Slovakia“ budú do konca roka

Ukrajinská firma Skyeton rozbehla v Košiciach výrobu bezpilotných leteckých systémov. Slovenský závod otvorili pred tromi mesiacmi. Pre Futurearmy.sk to na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Skyeton Roman Ševčenko. (Z bezpečnostných dôvodov bol použitý pseudonym, redakcia má plné meno obchodného riaditeľa Skyetonu k dispozícii). Skyeton na Leteckej základni v Malackách, kde sa SIAF konal, postavil medzi partnermi podujatia vlastný prezentačný stánok. Obzrel si ho aj minister obrany SR Martin Sklenár.

„Teraz počas vojny na Ukrajine dodávame náš dron viacerým brigádam a armádnym útvarom Ozbrojených síl Ukrajiny. Náš produkt je teda overený na bojisku. Dokazuje, že sa vie ubrániť pred nástrojmi elektronického boja a vie lietať aj v ťažkých podmienkach. Zároveň úspešne odoláva a čelí ruským systémom. Zameriava ich, ničí ich, získava o nich informácie atď.. Sme ukrajinská firma a toto je ukrajinský produkt, ale pred tromi mesiacmi sme otvorili závod v Košiciach a do konca tohto roka začneme dodávať systémy plne vyrobené na Slovensku,“ povedal pre Futurearmy.sk obchodný riaditeľ Skyeton Roman Ševčenko.

Dodal, že pred vypuknutím totálnej vojny na Ruska proti Ukrajine boli ich klientmi najmä krajiny na Blízkom východe, v Ázii a v Afrike.

Skyeton vyrába napríklad dron Raybird-3, ktorý patrí do triedy I. v rámci klasifikácie NATO – mini taktické bezpilotné prostriedky. Plniť dokáže civilné aj vojenské misie vrátane ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquistion and Reconnaisance – spravodajstvo, dozor, získavanie cieľov a prieskum). V roku 2016 vojenská verzia ACS-3 prešla skúškami spôsobilosti pre využitie v ukrajinskej armáde a Ševčenko pre RTVS povedal, že od 2018 boli ich produkty nasadené aj v rámci Ozbrojených síl Ukrajiny. V roku 2020 Skyeton predstavil najnovšiu vojenskú verziu ACS-3M.

Podľa Ševčenka ide o viacúčelovú platformu, ktorú viete použiť na misiu, akú práve potrebujete realizovať. Vo vzduchu sa udrží 24 hodín. Podľa dostupných informácií Raybird-3 v roku 2019 stanovil ukrajinský rekord v maximálnom trvaní letu 24 hodín a 31 minút. Za tento čas zariadenie preletelo viac ako 2 000 km, pričom mu zostalo palivo ešte na 1,5 hodiny.

Stánok firmy Skyeton si na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2023 pozrel aj minister obrany SR Martin Sklenár. Na fotografii s obchodným riaditeľom spoločnosti Skyeton Romanom Ševčenkom.

.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *