Modernizácia

SR, ČR a Švédsko sa radili o výrobe CV90, témou aj modernizácia munície

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Majer sa zúčastnil rokovaní vo Švédsku, kde spolu s partnermi z Česka a Švédska potvrdili spoluprácu pri akvizícii obrnených vozidiel CV90. Cieľom rokovaní bolo stanovenie efektívnych podmienok a možnosti úspor pri spoločnom postupe. Diskutovalo sa aj o možnosti zapojenia slovenských a českých spoločností do obstarávania techniky pre Ukrajinu.

„Rozsah úspory bude závisieť od úrovne vzájomnej súčinnosti slovenského a českého programu – napríklad vo vývoji, overovaní, výrobe či harmonizácii objemu práce. Som preto rád, že naše stretnutie potvrdilo nielen veľmi dobrú politickú spoluprácu, ale aj reálne výsledky spolupráce obranných priemyslov. Zároveň je to dôkaz nášho odhodlania naďalej pomáhať Ukrajine,“  uviedol štátny tajomník rezortu obrany SR.

Ukrajina podľa Majera má ambície obstarávať tento typ techniky, čo vytvára priestor na dlhodobé zapojenie slovenských a českých spoločností nielen do produkcie vozidiel, ale aj následného zabezpečenia ich servisu.

Počas diskusie s námestníkom Ministerstva obrany ČR Františkom Šulcom a so švédskym štátnym tajomníkom Petrom Sandwallom – vyjadril M. Majer presvedčenie o skorom ukončení procesu vstupu Švédska do NATO. Otvoril tiež otázku predlžovania životnosti delostreleckej munície v rámci širšej ambície EÚ na pomoc Ukrajine dodať milión kusov delostreleckých nábojov. „Švédsko disponuje staršími typmi munície, pričom SR ponúka možnosť predĺženia jej životnosti slovenskou spoločnosťou. Ide tak o príležitosť, ktorá môže priamo na bojisku pomôcť ukrajinským obrancom v ich spravodlivom boji za slobodu,“ uzavrel M. Majer.

zdroj a foto: MO SR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *