ModernizáciaObrana a bezpečnosť

Kľúčové závery samitu NATO pre Slovensko

Slovensko na samite NATO v litovskom Vilniuse dosiahlo viaceré ciele. Zrodila sa tiež dohoda o pomoci Ukrajine, Slovensko sa k nej pridalo. Dodržiavanie záväzku pre členov NATO o vynakladaní 2% HDP z rozpočtu na obranu sa sprísnilo. Naplniť tento spodný limit je po novom povinnosťou. NATO potrebuje zdroje na nové obranné plány, výrobu munície a aj modernizáciu techniky. Profitovať z toho bude aj Slovensko zabezpečením svoje vyššej bezpečnosti.

Hlavné dohody, ktoré sa týkajú Slovenska:

1.Dohľad nad slovenským nebom aj napriek tomu, že nemáme vlastný protivzdušný systém. Ochranu neba zabezpečí NATO. Protivzdušné systémy sa u nás budú striedať na základe tzv. rotačného princípu.

2.Zvýšenie počtu vojakov NATO na slovenských vojenských základniach. Čechov by mali v rámci mandátu predsunutej prítomnosti (schválený NR SR) od budúceho roka vystriedať Španieli.

3. Pokračovanie vojenskej pomoci Ukrajine

4. Dve percentá HDP budú povinnou minimálnou spodnou hranicou, ktorú musia všetci členovia NATO vynaložiť na obranu. Doteraz to bolo len odporúčanie, avšak teraz je to už povinnosť. Viaceré krajiny platia už dnes viac ako bol spodný limit.

„Máme moderné plány, ktoré nám pomáhajú lepšie brániť aj východné krídlo, aj každý centimeter štvorcový aliancie. Pre Slovákov je to dobrá dobrá správa, pretože spojenci sú jednotní v tom, že budú reagovať na akýkoľvek útok, ktorý by sa uskutočnil proti ktorejkoľvek krajine,“ vyhlásil minister obrany Martin Sklenár.

Zdroj foto: archiv Televiznych novín Televízie Markíza a FB prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *