Krátke správyUkrajina sa brániVojenská technika

Je to potvrdené: Ukrajina ako prvá na svete nasadila novú zbraň GLSDB

Na ruských sociálnych sieťach sa objavilo video, ktoré zjavne zachytáva zničenú zadnú časť GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb – bomba malého priemeru vypúšťaná zo zeme). Ide o hybrid medzi raketou a kĺzavou bombou. Trosky sa údajne našli pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti.

Podľa správ západných i ukrajinských médií napokon dorazili GLSDB po mnohých zdržaniach na Ukrajinu na samom konci januára. Po dvoch týždňoch tak prišlo potvrdenie ich bojového nasadenia. Video zachytáva poničenú zadnú časť bomby s pokrútenými kovovými kormidlami a krídelkami. Nedá sa z neho určiť, či bola GLSDB zostrelená protivzdušnou obranou alebo sa tieto trosky našli po zásahu cieľa. V oboch prípadoch by vyzerali zhruba rovnako. Na fotografii nižšie je pre názorné porovnanie záber z videa vložený do fotografie bômb SDB amerického letectva.

Ukrajina sa tak stala prvým používateľom GLSDB. Tieto kĺzavé bomby majú dosah 150 km a je možné vypúšťať ich z raketometov HIMARS, ktorými Ukrajina disponuje. Ich výhodou je, že sú omnoho lacnejšie ako bežné 227 mm strely pre tieto raketomety. Viac sa o GLSDB môžete dočítať v našom staršom článku.

Bomby SDB z výzbroje amerického letectva a trosky z videa, ktoré zverejnili ruské sociálne médiá.
Zdroj: USAF / Telegram

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *