Ukrajina sa brániVojenská technika

Vojna na Ukrajine si vyžiadala obnovenie výroby zbrane zo studenej vojny

Vojna na Ukrajine priniesla nasadenie viacerých zbraňových systémov z čias studenej vojny, ktoré by inak už iba ležali v skladoch. Nemecká protitanková mína PARM sa však natoľko osvedčila, že európska spoločnosť MBDA obnovuje jej výrobu.

PARM znamená PanzerAbwehrRichtMine, čiže protitanková smerová mína. Znamená to, že nejde o klasickú mínu, ktorá sa zakope do zeme a odpáli ju tlak vozidla, ktoré nad ňou prechádza. Je umiestnená tak, aby mierila určitým smerom a zničila vozidlo aj na väčšiu vzdialenosť. Ide o kumulatívnu hlavicu na trojnožkovom podstavci. Mínu odpáli buď operátor na diaľku, alebo vozidlo, ktoré prejde po optickom kábli pripojenom ku hlavici. Novšia verzia používa iné senzory.

Prvú verziu pod označením DM12 PARM 1 vyvinuli v 80. rokoch. Bundeswehr ju prijal do výzbroje v roku 1988, no reálne začal tieto míny preberať až v roku 1991. Do roku 1994 ich bolo vyrobených 25-tisíc. Potom prešla výroba na vylepšenú verziu DM22 PARM 2. Tlak verejnosti však v roku 1998 priniesol ukončenie výroby.

PARM 1 má účinný dosah 40 metrov a dokáže preraziť 60 mm hrubý oceľový pancier. Táto verzia používa na odpálenie 40 metrov dlhý optický kábel. PARM 2 má viacero vylepšení. Pribudol infračervený senzor, ktorý umožňuje presný zásah na vzdialenosť 60 metrov, podľa niektorých zdrojov až 100 metrov. Hlavica je účinnejšia a prerazí až 75 mm ocele. Poradí si aj s reaktívnym pancierom. Zbraň má hmotnosť 20 kg, z toho hlavica má 1,9 kg. Na podstavci sa môže otáčať v rozmedzí 360 stupňov. Námer sa pohybuje v rozmedzí 90 stupňov a -45 stupňov.

PARM 2 stačí umiestniť do vegetácie vedľa cesty a namieriť smerom, kde sa predpokladá pohyb nepriateľských vozidiel. Aby šetrila energiu, mína je v režime stand-by. Má akustický senzor, ktorý dokáže odfiltrovať iné zvuky, ako šum vetra či výstrely, Aktivuje sa, až keď zachytí zvuk blížiaceho sa motora. PARM 2 nemá optický kábel, ale vďaka infračervenému senzoru vyráta rýchlosť vozidla a určí ideálny okamih na vystrelenie hlavice. 

Mína môže byť nastavená tak, aby bola aktívna niekoľko hodín alebo maximálne 40 dní. Po uplynutí tejto doby sa vypne, aby v budúcnosti neohrozovala civilnú dopravu. To je tiež rozdiel oproti obyčajným mínam, ktoré predstavujú hrozbu aj po rokoch. Na druhej strane, niekoľko takýchto deaktivovaných systémov PARM 2 už ukoristila ruská armáda.

Od jari 2022 dostala Ukrajina 1 600 mín PARM 2. V jej službách sa natoľko osvedčili, že nemecká vláda dohodla s výrobcom obnovenie ich produkcie. Počiatočná objednávka znie na 2 600 kusov s opciou na ďalších 10-tisíc. Nebude to však také jednoduché. Overovacia séria má byť hotová v roku 2025 a sériová výroba sa má rozbehnúť až v roku 2026. Je možné, že vojna sa dovtedy skončí, Ukrajina aj Nemecko sú však rozhodnuté mať túto účinnú zbraň v budúcnosti vo svojom arzenáli.

zdroj foto: VSRF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *