An Italian Helicopter HH139 C.S.A.R. during Trident Juncture 15.
Modernizácia

Nové vrtuľníky pre Slovinsko

Slovinsko kúpi šesť nových viacúčelových vrtuľníkov AW139M. Vyplýva to z dohody, ktorú podpísali slovinský minister obrany Marjan Šarec a jeho taliansky náprotivok Guido Crosetto. Nákup formou vláda-vláda vyjde Slovinsko na 188 miliónov eur.

Vrtuľníky AW139 vyvinula britsko-talianska firma AgustaWestland, ktorá dnes patrí pod spoločnosť Leonardo. Išlo pôvodne o civilnú helikoptéru strednej hmotnostnej kategórie, ktorá absolvovala prvý let v roku 2001. V roku 2011 predstavili aj vojenskú verziu AW139M. Tá má zosilnenú konštrukciu (najmä podvozka), vojenské prístrojové vybavenie a systémy na vlastnú ochranu (výmetnice klamných cieľov).


Stroj dlhý 16,7 m dokáže prepraviť 15 pasažierov maximálnou rýchlosťou 310 km/h. Slovinsko chce podľa tlačového vyhlásenia používať tieto stroje na operácie špeciálnych jednotiek, ale aj na pátracie a záchranné akcie. Každý vrtuľník môže byť dodatočné vybavený zdravotníckym modulom a poslúžiť na evakuáciu zranených. Stroje môžu byť tiež použité na hasenie požiarov. V takom prípade dokážu naraz zhodiť 2000 litrov vody. Termín dodania vrtuľníkov AW139M ešte nie je známy. Bude predmetom ďalších rokovaní na začiatku budúceho roka. V slovinskej výzbroji nahradia osem starších helikoptér Bell 412.

Nákup šiestich viacúčelových helikoptér je súčasťou modernizačného balíčka, v rámci ktorého Slovinsko objednalo aj dve transportné lietadlá C-27J Spartan, taktiež od firmy Leonardo. V budúcnosti by mali pribudnúť aj ďalšie transportné vrtuľníky vyššej hmotnostnej kategórie.

zdroj foto: Antonio-Stellato

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *