Nezaradené

Útoky dronmi proti islamskému džihádu IDF prispôsobuje okolnostiam

Keď sa historici budú pozerať späť na vojnu Ruska proti Ukrajine, jedným z jej nespochybniteľných prívlastkov zrejme bude aj „vojna dronov“. Miera nasadenia bojových bezpilotných prostriedkov v tomto konflikte je mimoriadna a rovnako silná bola aj mediálna pozornosť venovaná ich útokom. Ukrajina však nie je jediné bojisko, kde sa bezpilotné stroje bohato využívajú. Obraz bojísk budúcnosti bol na nepokojnom pobreží Levanty, teda dnešného Izraela a palestínskych území, dennodennou realitou už pred vpádom Rusov na Ukrajinu v roku 2022. Až v poslednom období sa však v izraelských médiách objavuje k útokom dronmi pomerne výdatná video-dokumentácia. Jedna z posledných zmienok hovorí o útoku letky 161 z leteckej základne Palmachim z mája tohto roka.

Jednou z kľúčových vlastností použitia bezpilotných leteckých prostriedkov (BLP) je ich mimoriadna flexibilita, najmä pri náhlej zmene okolností. Pokračujúca streľba teroristickej organizácie Islamský džihád umožňuje Izraelským obranným silám (IDF) prehlbovať úspešné zásahy. “Izraelskí vojaci sú pripravení pokračovať v cielených protiopatreniach a útokoch presným a čoraz častejším spôsobom tak, ako sme to robili v posledných dňoch,” povedal náčelník štábu IDF podplukovník Herzi Halevi počas nedávnej inšpekcie na základni Kirya v Tel Avive za účasti členov fóra generálneho štábu a zástupcov izraelskej kontrašpionážnej agentúry Šin Bet. 

Dávajú pozor, aby neublížili nevinným

Izraelská armáda patrila k priekopníkom využívania BLP. Dnes patrí letka 161 ku kľúčovým jednotkám IDF, ktorá prevádzkuje na leteckej základni Palmachim aj bezpilotný stroj Hermes 450. „Bezpilotné lietadlá sa zúčastňujú všetkých misií, všade v pásme Gazy. Do cielených protiopatrení investujeme veľa času, výzbroje a personálu, aby sme neublížili tým, ktorí sa na nich nepodieľajú,“ vyhlásil veliteľ základne Palmachim, brigádny generál Omri Dror, v nedávnom rozhovore pre izraelský denník Ynet News. 

Podľa jeho slov sa stáva celkom bežne, že operátori BLP sa musia na poslednú chvíľu prispôsobiť náhlej zmene okolností. Jeho jednotka v pásme Gazy zbiera spravodajské informácie, ale vykonáva aj presné útoky. Situácia je málokedy čiernobiela, preto sa stáva, že vo veľmi podobnej situácii sa v jednom prípade útok odvolá, kým v inej sa dá prispôsobiť. “Ak zistím, že na určitom poschodí je niekto, komu by sa nemalo nič stať, môžem použiť iné lietadlo. Keď vidím, že na poli bežia deti, zruším to. Všade tam, kde vieme, že sú civilisti, nekonáme alebo akciu prispôsobujeme,” tvrdí Dror. 

IDF vytvára tlak, počet odpálených rakiet klesá

Často to býva najmä prítomnosť detí v operačnom priestore, pretože teroristická organizácia Islamský džihád využíva ľudské štíty, najmä deti. „Vidíte to stále. Keď vyrážajú zo škôl počas dňa uprostred týždňa, keď chodia so zbraňami v obývaných oblastiach. Vidíte deti, ktoré sa hrajú vonku, zatiaľ čo v ich blízkosti vybuchujú bomby, to nie je normálne. Nie je to náhoda, že sú v blízkosti detí,” dodal generál Dor. “Vedľajšie škody takmer neexistujú. Dokážeme zmariť odpálenie (strely Islamského džihádu, pozn. autora) a desať metrov od nás vidíte niekoho, kto nebol na mieste zranený.“  

Drorova jednotka takto dokáže citeľne znižovať schopnosti teroristov používať rakety. Počet ich odpálení klesol o viac ako 50 percent. “Identifikácia pred odpálením ich veľmi stresuje, čo je správne,” zakončil generál. 

Zdroj: Ynetnews.com
Zdroj foto: Jednotka hovorcu IDF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *