Modernizácia

Modernizácia slovenskej armády za ministra Naďa

Slovensko musí byť schopné plniť svoje záväzky voči spojencom v NATO a zvyšovať svoju obranyschopnosť. Prioritou by mali byť pozemné sily. Tempo modernizačných projektov urýchlil vpád Ruska na Ukrajinu vo februári 2022. Dnes žijeme v čase veľkých investícií do našej obrany a minulý rok bol z pohľadu podpísaných kontraktov mimoriadne plodný.

Podľa plánov ministerstva obrany SR by sme do roku 2030 mali do modernizácie investovať 6,5 miliardy EUR. Strategické investície sa týkajú nákupov obrnených vozidiel 8×8, viacúčelových taktických vozidiel 4×4, protitankových systémov či delostreleckých palebných systémov.

Doterajšie modernizačné nákupy ministerstva obrany SR

  • Nákup 17ks 3D rádiolokátorov od Izraela za 150 miliónov EUR (január 2021. Prvý by mal doraziť úvodom roka 2024, pôvodne to mal byť apríl 2023)
  • Nákup 152ks pásových obrnených švédskych transportérov CV90 za 1,7 miliardy EUR (jún 2022)
  • Nákup 76ks 8×8 vozidiel Patria za 450 miliónov EUR (august 2022)
  • Nákup 1600ks ľahkých guľometov za 1,7 milióna EUR (november 2022)
  • Výmena starších BVP, ktoré sme poslali Ukrajine za 15 tankov Leopard. (Január 2023 dorazil prvý z nich)
  • Protiletecký systém MANTIS (dar od Nemecka na základe dobrých vzťahov, február 2023)
  • Výmena 14 starých migov pre Ukrajinu za 12 bojových vrtuľníkov Viper s protitankovými navádzanými strelami v hodnote približne 1 miliardy dolárov, s tým, že Slovensko za vrtuľníky zaplatí 340 milónov dolárov a zvyšné dve tretiny budú nákladom USA v rámci schémy Foreign Military Financing (marec 2023)
  • Tender za desiatky miliónov eur na 25 tisíc útočných pušiek (výber by mal byť urobený ešte do volieb 2023).

Pripomeňme, že v predchádzajúcej vláde Petra Pellegriniho zase SNS v roku 2018 presadila nákup stíhačiek F16 za 1,6 miliardy EUR, doraziť by mali v roku 2024.

Okrem aktuálnych Naďových nákupov je možné pozorovať aj modernizačné aktivity v rámci armádnej infraštruktúry či v štátnych podnikoch obranného priemyslu ako ZTS Špeciál v Dubnuci alebo Letecké opravovne v Trenčíne. Tieto aktivity sa týkajú najmä príprav na realizáciu projektov CV 90 či dodávky radarov, na ktorých má participovať aj slovenský obranný priemysel a pripraviť sa musia aj Ozbrojené sily SR.

Obnova kasární

Generál Zmeko v januári pre SME hovoril o niekoľkomiliardovom investičnom dlhu aj v oblasti armádnej infraštruktúry. Obnovujú sa podľa neho kasárne, ktoré boli donedávna určené na predaj. V tomto smere ocenil iniciatívu vedenia rezortu obrany, ktoré začalo s niekoľkými projektami aj v tejto oblasti. Rok 2022 bol z pohľadu modernizácie armády označený za prelomový. Prioritou sú pozemné sily.

Podpora výroby munície

Podľa posledných informácií by Slovensko malo byť medzi krajinami, ktoré by mali pomôcť zvýšiť produkciu delostreleckej munície v rámci EÚ. EÚ na jej nákup vyčlení 2 miliardy eur. Slovensko sa so svojimi kapacitami bude o časť z týchto investícií uchádzať. Dôležité je, aby sme vedeli nasadiť potrebné kapacity – ľudské aj materiálne.

Zdroje: Denník N, SME, Aktuality, Startitup.sk, Futurearmy.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *