Kim Čong-un riadi najnovší severokórejský tank M2020. Zdroj: KCNA
Vojenská technika

Kim Čong-un osobne otestoval najnovší severokórejský tank

Severná Kórea usporiadala cvičnú tankovú bitku, na ktorej predviedla aj svoj najnovší obrnenec. Tank si osobne vyskúšal aj vodca Kim Čong-un. KĽDR z takýchto podujatí zverejňuje propagandistické fotky, ktoré sú však jedným z mála zdrojov informácií o jej najnovšej technike.

Na cvičení sa zúčastnili aj tanky Pokpung-ho, ktoré sa vyrábajú vo viacerých verziách od roku 2002. Vychádzajú zo staršieho typu Chonma-ho, ktorý je severokórejskou verziou sovietskeho typu T-62. Pokpung-ho však bol výrazne upravený a používa aj niektoré prvky z ranných verzií T-72, ku ktorým sa KĽDR tiež dostala.

Kim Čong-un riadi najnovší severokórejský tank M2020.
Zdroj: KCNA

Najzaujímavejší však bol tank neoficiálne nazývaný M2020, pretože prototyp prvýkrát predstavili v roku 2020. Jeho meno a presné parametre sú utajované. Podľa najnovších fotiek sa zdá, že tank za štyri roky prešiel ďalšími úpravami. Kim Čong-un sa neprekvapivo vyjadril, že ide o „najmocnejší tank na svete“.

Poďme sa pozrieť, čo sa dá z fotiek vyčítať. Hlavnú výzbroj tvorí kanón kalibru 125 mm odvodený z dela tanku T-72. S ním je spojený koaxiálny guľomet. Ďalší guľomet je na strope veže. Na pravej strane veže sú dve odpaľovacie zariadenia pre protitankové rakety. Zrejme ide o kópie ruských striel Kornet. Vzadu na rohoch veže sú vrhače zadymovacích granátov.

Najnovší severokórejský tank M2020.
Zdroj: KCNA

Tvar veže pripomína americký Abrams, to je však zrejme iba zdanie. Vonkajšia vrstva totiž nemusí zodpovedať vnútorným tvarom veže. Že je medzi vonkajšou a vnútornou vrstvou panciera priestor, naznačujú dve veci – otvor koaxiálneho guľometu a výmetnice aktívneho ochranného systému (APS). Guľomet je naľavo od kanónu a veľký otvor na vonkajšom pancieri ukazuje, že jeho hlaveň je v skutočnosti umiestnená hlbšie. Ak by teda nebol hlbšie aj hlavný pancier, predstavoval by tento otvor v čele veže veľmi zraniteľné miesto.

Kim Čong-un riadi najnovší severokórejský tank M2020. Všimnite si vrhače APS pri spodnom okraji veže.
Zdroj: KCNA

Ešte viac o tom svedčí APS. Jeho vrhače sú v prednej časti veže a na jej bokoch vo výrazných dutinách pri dolnom okraji veže. To všetko naznačuje, že hlavný pancier je omnoho hlbšie ako viditeľná vonkajšia vrstva. Priebeh hlavného panciera sa nedá odhadnúť ani pri pohľade zhora. Na strope sú totiž približne 10 cm hrubé panely, ktoré ju chránia pred muníciou útočiacou zhora.

Podvozok pripomína ruský tank T-14 Armata. Má sedem kolies, kým doterajšie severokórejské tanky mali šesť kolies. To naznačuje, že novinka je väčšia a ťažšia ako staršie typy. Jej hmotnosť sa odhaduje na viac ako 50 ton. Podľa dostupných fotografií má trojčlennú posádku a automatický nabíjací systém pre kanón.

Predviedli sa aj staršie tanky typu Pokpung-ho.
Zdroj: KCNA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *