Ervin Hoida zomrel vo veku 105 rokov. Zdroj: Archív MO ČR
Historky z histórieKrátke správy

Poznal Gabčíka a Kubiša. Zomrel veterán Ervin Hoida

Bol posledným československým vojakom, ktorý sa v roku 1940 zúčastnil bitky o Francúzsko. Ervin Hoida zomrel 14. februára v spánku vo Wirrale pri Liverpoole. Mal 105 rokov.

Ervin Hoida sa narodil 30. novembra 1918 v Ostrave. Po nacistickej okupácii Československa musel pre svoj židovský pôvod utiecť do zahraničia. Bol medzi prvými dobrovoľníkmi, ktorí vo Francúzsku vstúpili do československej zahraničnej armády. Po porážke Francúzska ustúpil do Veľkej Británie, kde sa dostal do rovnakej jednotky ako Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Tí neskôr vykonali atentát na Reinharda Heydricha. Aj Hoida chcel byť ako parašutista nasadený v Československu. Absolvoval časť výcviku s výbornými výsledkami. Oženil sa však s britskou občiankou a z rodinných dôvodov ho za nepriateľské línie neposlali.

Hoida sa napokon stal tankistom a v rokoch 1944-45 sa podieľal na obliehaní Dunkerque. Nemci sa v tomto opevnenom prístave bránili do konca vojny. Po jej skončení sa Hoida vrátil do oslobodeného Československa, no nástup komunistov k moci ho donútil k opätovnej emigrácii. Keď sa presťahoval za svojím synom do Wirralu pri Liverpoole, stratila sa jeho stopa a dlho ho považovali za mŕtveho. Až pred dvoma rokmi české veľvyslanectvo v Londýne zistilo, že ešte žije. Českí predstavitelia ho potom často navštevovali. Zomrel v hodnosti majora vo výslužbe.

Ervin Hoida chcel byť parašutistom, napokon sa stal tankistom.
Zdroj: Archív MO ČR

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *