ExkluzívneUkrajina sa brániVojenská technika

V Prahe na Letnej pristane 17. novembra Black Hawk, chcú ho kúpiť pre Ukrajinu

Bude to veľké. V Prahe na Letnej pristane na deň výročia Nežnej revolúcie vrtuľník UH-60 Black Hawk. Iniciatíva Dárek pro Putina (český Nadační fond Zbraně pro Ukrajinu) ho chce kúpiť pre ukrajinskú armádu. Projekt aj helikoptéra nesie meno Čestmír. Prispievať na Čestmíra v online kampani budú môcť rovnako ako na všetky predošlé zbierky aj Slováci. Tento doteraz najväčší medzinárodný online fundraising projekt Dárku pro Putina podporuje aj slovenská iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá nedávno ako partner pomohla vyzbierať prostriedky na slovenský odmínovač Božena pre chersonských hasičov.

„Vítame a tešíme sa, že Dárek pro Putina štartuje darcovskú kampaň na bojový vrtuľník UH-60 Black Hawk, a že sa k nej môžu pridať aj ľudia na Slovensku. V piatok 17. novembra oslavujeme vznik slobody a demokracie, kým Ukrajinci stále za svoju, ale aj našu slobodu, neúnavne bojujú. Kampaň na Black Hawk prichádza v čase, kedy nová slovenská vláda prestala vojensky podporovať Ukrajinu. Považujeme preto podporu pre túto zbierku za mimoriadne dôležitú. Veríme, že aj slovenské dary pomôžu tomu, aby bola helikoptéra na Ukrajine čo najskôr,“ vyhlásila iniciatíva Mier Ukrajine.

Existuje aj slovenská mutácia stránky – Darček pre Putina, cez ktorú môžu ľudia posielať dary.

Pripomeňme, že od začiatku totálnej ruskej invázie z 24. februára 2022 vyzbieral Dárek pro Putina pre ukrajinských vojakov už vyše 24 miliónov eur. Náklady na staršieho „jastraba“ Čestmíra, ktorý by mal byť v našom regióne jediný svojho druhu v súkromnom vlastníctve, sa môžu vyšplhať takmer až na pätinu tejto sumy, teda vyše 4 milióny eur (100 miliónov českých korún). Nové stroje sú oveľa drahšie.

„V piatok začne najšialenejší podnik, pri akom som kedy bol,“ komentuje blížiace sa pristátie bojovej helikoptéry v Prahe a spustenie zbierky jeden z členov tímu Dárek pro Putina, Martin Ondráček na sociálnej sieti X.

Pod krídla americkej helikoptéry je možné zavesiť až 4500kg výzbroje vrátane rakiet, riadených striel či guľomety. Denník Pravda pripomenul, že prvý black hawk Ukrajinci dostali úvodom tohto roka. Ide o bývalý stroj americkej armády UH-60A, ktorý mal pôvodne sériové číslo 80–23439 a po vyradení z vojenských služieb dostal civilné označenie N60FW. Generálnu opravu a modernizáciu urobila firma Ace Aeronautics zo štátu Alabama. Ukrajinci ho využívajú pri operáciách špeciálnych jednotiek.

Niekoľko Black Hawkov majú vo výzbroji aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Podľa Pravdy používajú najnovšiu verziu UH-60M, ktorá má „výkonnejšie motory a rotor so širšími lištami. Vo výbave je aj digitálny kokpit s displejmi. Staršie black hawky majú prístroje na palubnej doske s klasickými ciferníkmi“.

Zdroj foto: Dárek pro Putina, Lockheed Martin, Pravda.sk/GRU
Zdroj: Pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *